Blog

_MG_7815_preview - Kopi

 RSS Feed

 1. I was lucky enough to have a year of close interaction with my grandfather on my mothers side before he passed away in december 2016. My grandfather was born and raised on the countryside of Telemark, Norway (Akkerhaugen), and I am actually living at the farm where he and his wife Nelly enjoyed their last years.

  Since moving to this farm, I have found a personal interest in the family history, and the origins of grandpa Hallvard. The story that fascinates me the most, is the story of his father Halvor. 
  Now, I can't know for sure if I remember the stories correctly, but that's the charm of storytelling going down the generations I guess!

  The facts are that my great grandfather knew the struggle of life from an early age. I have no idea how bad he felt or how he coped with it, but my grandfather sure remembered there were some hard times on his fathers life. Now, the rest of the story could be bad memory on my part, but he did fly to America at some point before returning to Telemark - eighter to get a break, or to find better work. 

  We all face some obstacles in life, and speaking like a wise man in Notodden; We have to work THROUGH the obstacles, not around them. I know I have to work on this, and I think it leaves a bigger sence of peace and release when we don't just avoid our problems, so this is the message I hope to bring through this song.

  Enough said.
  I hope you enjoy the song, recorded in the guest room at grandpa's old farm.
  You might hear an old 40's Fergusson in the background plowing the field(?) ...I kind'a liked the feeling of it, so I kept the recording :) 

  Here's me, a painting of my great grandpa and the -47 Fergusson you hear in the background;
  OldefarOgMeg_250620

 2. 2019;
  Året da jeg lærte å strikke votter og begynte på blues-studiet. 
  Året da jeg oppdaget Trygve Skaug og skrev min første bestillingslåt. 

  Det har vært helt fantastisk å ha et halvt år med musikkstudie, både fordi jeg har hatt veldig mye tid til overs, men også fordi jeg har begynt å fordype meg mer i kreative prosjekter og kunnskap jeg interesserer meg for på fritiden. 
  Jeg hadde et behov for en pause fra ansvaret jeg bar på på jobb, og bluesstudiet kunne ikke vært en bedre pause. 

  Nå sitter jeg ferdigpyntet for kvelden, etter en kjempefin ridetur på hesten jeg kjøpte for konfirmasjonspengene, med både nye trommestikker og gitarstemmer man kan koble til gitar via jack; som jeg fikk til jul. Julekonserten vår gikk kjempebra, og jeg lærte meg at strengeinstrumenter blir ustemt hvis man ryker en streng (flaks jeg hadde mandolin, så er det ikke så farlig om "bare" èn streng ryker). Jeg får veldig mye glede og energi av å være rundt mennesker, så semesterkonserten vår var et høydepunkt, hvor både elever og lærere fikk anledning til å henge litt. 

  Jeg har blitt stødigere på gitar dette året, i tillegg til at jeg også har fått mye mengdetrening med munnspill; som er mitt hovedinstrument på bluesstudiet. Jeg har også fått øvd mer på mandolin, både gjennom faget Blues Utøvende og Bluegrass, og har fått nye ambisjoner for trommer og bass (som jeg også har fått spilt i år!). Jeg bobler litt over til tider, men det er jo slik det føles å begynne å mestre ting man ikke kan allerede. Det er ganske heldig at det ikke skal så mye til for å øke livsgleden; Lære seg noe nytt, ha tålmodighet til å øve på dette, og klare å se at det går fremover. 

  Ja - også har jeg skrevet en sang etter en noe halvveis "bestilling" (det vil si en kamerat kastet det ut, og jeg fant ut at dette hadde vært gøy), som jeg ble kjempefornøyd med! Jeg gleder meg til å slippe låta, selv om den handler om et noe uvanlig tema; rare lys/ufoaktivitet. Dette er rett og slett min første bluegrass-sang. Jeg har skrevet en lystig, litt morsom tekst som handler om usikkerheten rundt hva dette lyset er (jeg vet tross alt selv ikke hva det er, og har egentlig ikke tenkt så mye over at det faktisk er en "greie" som skjer noen steder). 

  Har jeg nevnt at bluesstudiet er utrolig kjekt? 

  Tilfeldigheter styrer livet mitt litt, og her kommer enda en ting; 
  Jeg fikk melding fra en fyr jeg ikke kjenner, som viste meg et studio i hydroparken på Notodden. Studioet er kjempekult, men enda kulere var det at jeg fikk besøke stasjonen på Akkerhaugen, som jeg har hatt kjempelyst til å sjekke ut, da morfar tross alt vokste opp like nedi gata fra stasjonen. Og selvfølgelig fordi stasjonen er så gammel, og dermed er dødskul i mine øyne. På stasjonen fikk jeg og Gøran (som han heter) testet og skrevet ferdig en låt jeg gleder meg til å ta mer i! Jeg kan røpe dette; Det er min første samarbeidslåt, den er litt rock, og jeg liker veldig godt oppbyggingen som Gøran har fiksa. Fordel med å være student, er jo at man har tid og anledning til å være med på mye mer enn vanlig, så jeg er kjempeglad for at dette samarbeidet kom etter sommeren i år. 

  Har glemt å gi creds til en person som er vanvittig bra for musikkmiljøet på Notodden - bak kulissene mer enn foran; Halvor H. Han inviterte meg til Juke Joint studioet i Blueshuset for å sjekke ut og starte innspilling av noen låter jeg ikke har sluppet, i tillegg til at han har fikset musikere, spiller inn (sammen med Elisabeth), og fikset meg spillejobb på Bluesfestivalen sommeren som var(!). OG han sier jeg trolig får spille sommeren neste år også - med band, så jeg gleder meg til å få skrevet noen nye sanger som kunne smetti perfekt inn i settingen. 

  Og aaapropo(s) nytt materiale; Jeg er kjempegira etter å ha funnet tema for vårens semesteroppgave i faget Blues og Samfunn. Jeg skal skrive om det gamle smelteverket som en gang lå ved Blueshuset (før Blueshuset ble bygd); Tinfos Jernverk. Tanken er å skrive litt rundt jernverk-situasjonen fra slutten av 80-tallet; Hvordan var livet på Notodden da jernverket ble lagt ned, hva førte det til, osv. Visste dere at Bluesfestivalen ble startet bare 1-2 år etter dette? 

  Nok om alt. Godt nytt år! 
  Håper dere tar ytak i ting som er tungt i livet, og finner en bedre vei.
  Håper også dere finner noe nytt å lære, og setter av tid til det, slik at dere kan vokse i noe dere drømmer om. 
  "Don´t stand in your own way"

  RootsCollective_Høst2019
  (Fire av seks bandmedlemmer fra "Roots Collective"; Bandet jeg er med i fra studiet. Fra vår første konsert)

  Høstkonsert_2019(Foto: Sadhna Rustad)